Hi! Dah ramai rakan-rakan Cikgu Ain message suh uploadkan gambar dan resepi untuk buat Apam Blossom ni. Resepi yang Cikgu Ain kongsi kat blog ni kalau u all perasan, bahan-bahannya mudah sangat. Cara nak buat pun senang. Memang sesuai kalau kakak PPM nak buat untuk murid-murid pra sebab tak sampai sejam pun. Di samping dapat tolong guru pantau P&P di kelas, PPM pun boleh masak ikut resepi kat blog Gemilang Preschool Cikgu Ain ni. Mudah, ringkas, senang, cantik dan sedap :) Suka suka suka....hihihi. Ok...ini bahan-bahan dan caranya yer. Selamat Mencuba!
Bahan-bahan:
- 300 gram tepung gandum
- 250 gram gula
- 2 biji telur
- 1 sudu esen vanilla
- 200ml susu segar HL
- 1 sudu ovellate
- pewarna makanan (ikut kesukaan)
- Pukul gula dengan telur hingga kembang
- Masukkan bahan-bahan lain iaitu tepung,susu, esen vanilla dan ovelatte.
- Pukul hingga betul-betul kembang dan gebu.
- Bila dah gebu, asingkan kepada beberapa mangkuk mengikut warna yang dikehendaki.
- Tuangkan dalam mangkuk kertas. (Cikgu Ain guna mangkuk cup cake yang tebal)
- Kukus hingga masak. (Bila nak kukus make sure air betul-betul menggelegak baru apam akan merekah)
p/s: TQ Ina :)
No comments:
Post a Comment