Saturday, 6 August 2011

Tema Bunga

Minggu depan Prasekolah Gemilang dah masuk ke tema Bunga pula. So...jom kita buat origami bunga tulip ni. :) Senang dan InsyaAllah murid-murid kita boleh buat. Cuma Bunga Tulip tak begitu dikenali. So cikgu boleh explain lah kat negara mana bunga ni banyak di temui. Cikgu Ain bagi contoh bunga tulip sebab senang nak buat. kalau bunga rose pun ada tapi susah sikit murid prasekolah kita yang jarinyer tomey-tomey tu nak lipat. :) Selamat belajar!


Friday, 5 August 2011

Ramadhan 1432H

Alhamdulillah...hari ini dah 5 hari kita berpuasa menjalankan rukun Islam yang ke3. Alhamdulillah, anak murid di Prasekolah Gemilang juga berpuasa. Sekurang-kurangnya ketika berada di prasekolah, belum ada yang minta air atau makanan. Anak murid you all macam maner? :) So, bila bulan puasa macam ni, apakah pengisian ketika waktu rehat dan bagaimana peruntukan kewangan untuk makanan dibelanjakan? Di Prasekolah Gemilang, ketika waktu rehat, cikgu Ain bagi murid akses kendiri sambil mendengar muzik.So, adalah yang membaca kad-kad imbasan, kad-kad suku kata, kad-kad ayat dan cerita yang telah disediakan. Ada juga yang membaca buku cerita atau bermain lego dan bongkah kayu. Tak kurang juga yang tidur! Tapi Cikgu Ain biarkan saje malah Cikgu Ain pasangkan juga "spa muzik" atau nasyid kanak-kanak secara perlahan. Kalau tahun lepas, Cikgu Ain ajar Iq'ra. Tapi tahun nie rasanya Cikgu Ain nak rehat waktu rehat. Sebab kita guru-guru pra 7.30-12.00 tghari nonstop mengajar, mengasuh dan mendidik. Base on experience, sangatlah penat. Itulah sebabnya tahun ini Cikgu Ain rasa nak rehat. Tapi Cikgu Ain buat BBM banyak-banyak.

Peruntukan kewangan bagi makanan murid prasekolah bolehlah kita belanjakan untuk buat hamper hari raya! :D Tentu mereka suka...Ok. Buat semua teman-teman dan murid-murid prasekolah tercinta, Selamat menjalani ibadah puasa.:) Jangan puasa yok yok tau... ;)

Tuesday, 26 July 2011

Apam Blossom


Hi! Dah ramai rakan-rakan Cikgu Ain message suh uploadkan gambar dan resepi untuk buat Apam Blossom ni. Resepi yang Cikgu Ain kongsi kat blog ni kalau u all perasan, bahan-bahannya mudah sangat. Cara nak buat pun senang. Memang sesuai kalau kakak PPM nak buat untuk murid-murid pra sebab tak sampai sejam pun. Di samping dapat tolong guru pantau P&P di kelas, PPM pun boleh masak ikut resepi kat blog Gemilang Preschool Cikgu Ain ni. Mudah, ringkas, senang, cantik dan sedap :) Suka suka suka....hihihi. Ok...ini bahan-bahan dan caranya yer. Selamat Mencuba!

Bahan-bahan:
  • 300 gram tepung gandum
  • 250 gram gula 
  • 2 biji telur
  • 1 sudu esen vanilla
  • 200ml susu segar HL
  • 1 sudu ovellate
  • pewarna makanan (ikut kesukaan)
Cara-caranya:
  1. Pukul gula dengan telur hingga kembang
  2. Masukkan bahan-bahan lain iaitu tepung,susu, esen vanilla dan ovelatte.
  3. Pukul hingga betul-betul kembang dan gebu.
  4. Bila dah gebu, asingkan kepada beberapa mangkuk mengikut warna yang dikehendaki.
  5. Tuangkan dalam mangkuk kertas. (Cikgu Ain guna mangkuk cup cake yang tebal)
  6. Kukus hingga masak. (Bila nak kukus make sure air betul-betul menggelegak baru apam akan merekah)
 Senangkan? :D Cuba tau jangan tak cuba....

p/s: TQ Ina :)

Wednesday, 20 July 2011

Resepi Bubur Ayam Prasekolah

Teringat zaman praktikum dulu....Waktu tu Cikgu Ain praktikum di SK Taman Megah Seksyen 28, Shah Alam. Walaupun agak jauh dari rumah di Putrajaya, tapi oklah sebab banyak timba ilmu....banyak kenangan. :) Sempat juga belajar buat bubur ayam dan kek coklat yang mudah resepinya daripada PPM, Kak Sue. Sesuai dengan prasekolah.

Upon request from some friends yang dah pernah rasa Bubur Ayam Prasekolah Cikgu Ain, dulu Cikgu Ain jual bubur ni kat sekolah (sebelum larangan berniaga di sekolah....sebab GPK jeles jualan cikgu-cikgu laku sangat...hehehe. Tak lah gurau jer :p) ni dia resepinya.

Bahan-bahan:
  1. Beras
  2. Potongan ayam (best kalau ambil bahagian yang ada tulang)
  3. Lobak merah (dipotong dadu)
  4. Daun pandan
  5. Kulit kayu manis
  6. Bunga lawang
  7. Lada putih
  8. Kiub pati ayam Knorr
  9. Air (secukupnya)
  10. Daun sup, daun bawang, bawang goreng dan lada merah (sebagai hiasan)
Cara-cara:
  • Jangan tanya beras brape , ayam nak brape gram etc tau. Cikgu Ain memang tak pandai. Coz main masuk je dalam periuk. Tapi you all agak-agak la nak buat banyak maner n sesuaikan dengan bahan-bahannya yer. :) Tak per, cikgu prasekolah kreatif dan fleksible. :D 
  • Ok...now, basuh beras dulu. Then masukkan semua bahan tadi dalam periuk. Pastikan air nak kene banyak. Pas tu masaklah sampai jadi bubur! Senangkan? 
  • Sesuai sangat dengan prasekolah. PPM boleh masak dan tinggalkan jer kat dapur and tolong guru pantau kerja murid. Sekali-sekala pergi kacau bubur tu and kalau belum nak jadi bubur boleh tambah air lagi. Mudah dan sedap sangat kalah bubur ayam McD. :D
  • Selamat Mencuba! :)

Tuesday, 19 July 2011

Jom Buat BBM...

Bahan Bantu Mengajar (BBM) yang Cikgu Ain nak share nie senang je. Bahan-bahannya adalah:
  • kertas minyak
  • kertas warna merah dan hijau
  • gunting
  • stapler. 
Cara-caranya :
  1. Renyukkan sahaja kertas minyak dan kemudian pulas menjadi batang pokok.
  2. Potong kertas warna merah berbentuk epal dan kertas warna hijau berbentuk daun.
  3. Staplerkan daun pada buah dan kemudian staplerkan pula buah kepada batang pokok.
  4. Dah siap!!! :D Kat buah tadi boleh isi perkataan cth: hari atau nombor 1-10 dan sebagainya.
Selamat mencuba dan menghias kelas! ;) 

Monday, 18 July 2011

Cokulet Cikgu Ain

Hai! Cokulet dengan Cikgu Ain tak dapat dipisahkan...samalah macam cokulet dengan kanak-kanak prasekolah. Jadi cikgu-cikgu lepas ni bolehlah buat cokulet sendiri yer... Buat sambutan Burfday ker, Hari Kanak-kanak ker or as a goodies waktu Majlis Perpisahan dan Konvokesyen Prasekolah tahun nie. Jom!





Home Made Choc With Cikgu Ain :D

Kategori Coklat
  • converture
  • compound
  • semi-bitter-sweet
  • cooking choc.
3 jenis iaitu:
  1. Milk Choc
  2. White Choc
  3. Dark Choc
Cara-cara :

  1. Cikgu-cikgu cuma perlu beli sahaja antara jenis cokulet yang Cikgu Ain bagitau di atas tadi. Tapi Cikgu Ain suggest beli Chocolate Compound jenama Beryls' sebab tak yah tambah apa-apa dah dan cokuletnyer memang sedap! Yummy!!! :) 
  2. Lepas tu cairkan guna double boiling system. Sesiapa yang tak tau double boiling tu aper, caranya macam ni, tuang air panas dalam periuk atau kuali, then masukkan satu lagi periuk kecil di atas/dalam kuali atau periuk yang ada air panas tadi. Then, masukkan cokulet compound tadi and kacau sahaja sampai cair. 
  3. Pantang buat cokulet ni adalah kalau ada air masuk dalam cokulet yang nak dicairkan. Ingat tau! Nanti tak jadi jangan marah Cikgu Ain. :)
  4. Then bila dah cair, tuang pada acuan yang disukai. Bekukan dalam cool box. Dalam 25 minit sahaja dah bolehlah di makan.
Selamat Mencuba!

Singapore Experiences...


English For Early Childhood Education (EECE), Regional English Language Centre (RELC), Singapore 2009

An experiences that I gained in Singapore will last in a whole life time. :) Syukur kerana terpilih bersama-sama 23 orang guru yang kesemuanya merupakan jurulatih-jurulatih prasekolah kebangsaan...kecualilah Ain dan CT La. Kan CT? :) Kami berdua mewakili Putrajaya untuk kursus English selama sebulan di Singapore. Terasa kerdilnya diri berada dalam kelompok syifu-syifu hebat prasekolah di Malaysia. Bukan calang-calang guru prasekolah yang dapat mewakili Malaysia bagi kursus tajaan Kementerian Pelajaran Malaysia ini. Melalui interview dan tapisan, barulah dijemput ke sana. :) Memandangkan di Putrajaya prasekolah baru di buka dan guru-gurunya baru setahun jagung dalam dunia prasekolah ini, kami pun terpilih mewakili Putrajaya. Sukar diolah pengalaman yang diperolehi. Paling manis mengenali tiap individu hebat bergelar guru prasekolah Malaysia, pertukaran ilmu dan perolehan ilmu baru tentang EECE di Singapore. :) Alhamdulillah....dan bila kami pulang...kami share dengan semua guru prasekolah di Malaysia. Seronok...seronok...seronok... :D Mudah-mudahan ilmu ini "mengalir" sampai bila-bila. Ameennnnn....